2015 - ben a Becsület Napja 70. évfordulójára emlékezünk.Riport Sziva Balázzsal! PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Wednesday, 19 November 2014 20:43
There are no translations available.

Az esemény maga, de a dátum még inkább arra ösztönöz minket, hogy a lehető legjobb szervezéssel készüljünk az évfordulóra.
2015 februárig bemutatjuk egy rövid riport keretében az összes szónokot illetve előadót.
Sziva Balázs a kezdi a sort.1.2003 - ban a Parlamentnél ott voltál a hosszú ideig tiltott időszak utáni első Becsület Napján, megmaradt az érzés, amikor fröcsögőkkel szemben egy szál gitárral kiálltál?
- Igen, persze, hogy emlékszem! A szokásos hisztériakeltés és rágalomhadjárat előzte meg a rendezvényt, amit a rendőrség csak hosszas huzavona után, a Kossuth téren, a Néprajzi Múzeum előtt, kordonokkal minden oldalról körbezárt járdán engedélyezett. A Hit Gyülekezete ifjúsági szervezete és a Mazsihisz által odaszervezett ellentüntető csoport megpróbálta túlharsogni és meggyalázni az egész megemlékezést, annyira visszataszítóan viselkedtek, hogy azt még a liberális médiában sem tudták másképp bemutatni. Hogy csak egy példát említsek, amíg mi a Himnuszt énekeltük ők artikulátlanul üvöltöttek és fütyültek.
2003 január m2, érdekesség, hogy aznap riport készült a szervezőkkel valamint a Nemzetbiztonsági Hivatal akkori vezetőjével, aki csak az után vállalta a nyilatkozatot, hogy elolvashatta mint mondtak a skinheadek.
2003 Február, a színpadon.
A "toleráns" ellentüntető csőcselék.

 

2003.koszorúzás.
2.Mit jelent számodra Becsület Napja? Mozgalmi- történelmi eseménynek tartod?
- Mindkettőnek, hiszen 1997 óta a hazafiak és honleányok egyik kiemelt fontosságú rendezvényévé nőtte ki magát a Becsület Napja megemlékezés. Magáról a történelmi eseményről még a nyolcvanas évek vége felé, gyerekként hallottam először, mert a Hármashatárhegyi vitorlázóreptér közelében nőttem fel és kissrácként sokat barangoltunk a környékbeli erdőkben, amerre a kitörési kísérlet egyik útvonala vezetett. Számos katonasír található arra. A Kitörés mindörökké nagyszerű példája marad a katonai hősiességnek. 1945-ben Európa védőpajzsa voltunk, hiszen a budai Vár ostroma hetekig elhúzódott, ezzel értékes területeket mentve meg a szovjet hordák és a megszállás elől. Többek között olyan nagyszerű magyar harcosok vettek részt benne, mint az Egyetemi Rohamzászlóalj, vagy Vannay László, aki 1938-ban részt vett Felvidéken a Rongyos Gárda létrehozásában, majd Kárpátalján vívott gerillaharcot a magyar területekért és a Rongyos Gárda másik legendás vezetője, az ostrom idején már 70 éves Prónay Pál, Lajtabánság egyik kikiáltója, akinek Sopront köszönhetjük.
3. 2003 óta nagyot változott a Becsület Napjára látogatók összetétele. Te egy olyan rendezvénnyel kezdted ahol szinte csak skinek voltak. Vannak, akik ezt el szeretnék felejteni. Véleményünk szerint az ünnep 100 % -ig skinhead gyökerekkel rendelkezik. Mi a véleményed arról, hogy politikai érdekből ezt próbálják meg nem történté tenni?
- A nemzeti oldal eseményei, jelképei közül számos olyan dolgot lehetne felsorolni, ami a hazai skinhead mozgalomban kelt új életre a kommunista rezsim vége felé és rendszerváltás után, hiszen akkoriban az ifjúsági szubkultúrák közül egyedül a kopaszok vállalták fel nyíltan és egyértelműen a hazafias irányultságukat. Ez lehet, hogy egyeseknek ma nem szalonképes, de attól még tény.
4. A zenekaroddal, a magyar történelem számos eseményét feldolgoztad. Ha ihleted van, jöhet egy dal a Becsület Napjáról?
- A legutóbbi sorlemezünkön, a 2012 őszén megjelent Mindörökké Magyarországon szerepel egy „Rózsafüzér és revolver” című szám, amely részben a több mint 100 napig tartó ostrom idején játszódik.

5. Ahogy hallottuk, azonnal igent mondtál a 2015.02.07. re tervezett Becsület Napi koncertre. Ahogy kaptuk az infót, nem kérdezted, kik lesznek még, hol lesz. Erről mondanál pár szót?
- Az, hogy jó ideje a magunk útját járjuk nem jelenti azt, hogy elfelejtjük, hogy honnan jöttünk. Ha nem is értettünk mindig mindenben száz százalékig egyet, de a zenekar és a B&H Hungária viszonya a kölcsönös tiszteleten alapult. A mai napig jó érzéssel gondolok arra az időszakra, amikor a B&H hazai divíziójának rendezvényein kiemelt szerepet kaphattunk a kétezres évek elején. A csoport egyes tagjaival engem személy szerint több, mint húsz éves ismeretség köt össze. Úgy gondolom, hogy ez a rendhagyó koncert jó alkalom lesz mindannyiunknak arra, hogy a közönséggel együtt megidézzük azokat az időket.

http://bhhdivision.blogspot.hu/2014/05/2015-ben-becsulet-napja-70.html